Analytics

2012-07-13

Wild Flower Garden med Old Drunkard Pavilion i Chuzhou

I Chuzhou finns en mycket vacker och av kineser välkänd park uppe på ett berg. Parken 醉翁亭, eller Wild Flower Garden, eller det mer charmiga namnet som en del av stället har - Old Drunkard Pavilion.

Man märker att stället är ett populärt tillhåll för folk från även andra storstäder. Entrépriset är för kinesiska förhållanden oerhört saftigt på 100 yuan. Ett årskort för de som bor i staden kostar dock enbart 40, så nog är det en god inkomstkälla.

Historien bakom detta område är den okorrumperade guvernören från 1050-talet. Han hade ursprungligen presenterat reformidéer för kejsaren, och fick som straff för den uppriktigheten ta över Chuzhou. Denna guvernör överlevde ett flertal kejsare, och gav aldrig upp sin tro på att kunna förändra och gång på gång presenterade sina idéer, men erhöll alltid samma resultat - borttryckt från maktens korridorer vid hovet till en avkrok. Han ska ha varit en god guvernör och god poet. Han vandrade ofta i berget varpå man byggde en paviljong. Då han själv tyckte att han var en gammal fördrucken man, kallades den därmed så.


Härlig utformning på öppningen. Den hänvisar tydligt i vilken ställning man tillåts gå igenom.Rent vatten rann ned, och inramad i vänstra hörnet av fotot, bakom ryggen på dem, är en hälsokälla.
Som tidsfördriv lät de lärda små båtar flyta längs de vindlande kanalerna ni ser. Den vars båt förlorade fick sedan på stående fot komponera en vers.
Jag är inte så bra på vers, så fick lösa problemet på annat vis.


Enligt tradition hade man en gång i tiden lyckats lära guldfiskarna i denna damm att simma i led, och sedan dess har alla kommande fiskgenerationer fortsatt så.


Kinesiska trädgårdar har mycket sällan räta sträckor, utan de bryts upp så att man ska betrakta trädgården ur flera vinklar och så få en större upplevelse.


No comments:

Post a comment