Analytics

2012-07-22

Ösregn i Beijing

Igår vräkte det ned, och då talar vi verkligen om att det vräkte ned så att de alla sa att de inte upplevt något liknande.

Trots att det bara regnat i två timmar när vi skulle bli upphämtade, så tvingades vi ta en annan station då den där vi egentligen skulle till hade en meter vatten utanför. Det lät som en smärre överdrift - då. Den stationen vi väl kom till istället hade vatten nästan upp till knäna - samt jepp, fick vada igenom det. Men vi hade likväl tur, regnet fortsatte i flera timmar, och det drabbade staden väldigt olika. Beijings lokala TV-kanal rapporterar nu på morgonen om det, och det är bilder där man bara ser taket även på stadsjeepar! Tragiskt nog omkom också (vad jag vet) två personer. Den ena var en brandman eller liknande, och en sak som de är väldigt bra på här är att lyfta fram vardagshjältarna. På TV visar de "reklam" för sådana som han här som dog när de hjälpte andra, och på tunnelbanor kan man se affischer som visar andra hjältar än borgmästarna, de som har utmärkt sig på ett
eller annat vis för sina medmänniskor lyfts istället fram, och det kan vara även sjuksköterskor och taxiförare.

Ett tydligt tecken på den självuppoffrande princip som de har mycket mer av än oss, visades också prov på igår. Tydligen hade tåget till flygplatsen ställts in då nattpersonalen inte nådde jobbet... men istället hade vanliga människor börjat med spontaninlägg på internet, och fler och fler hade med sina egna bilar kört till flygplatsen för att, utan att kräva ersättning, köra de strandsatta hem respektive till hotell om hemmen var i de mest drabbade områdena. Vissa hade såklart blivit skeptiska och trott att de var svarttaxi, men polis kallades in och förklarade.

Uppdaterat!  Det har inte regnat så här mycket i Beijing sedan 1951. Det kom 2,4 meter på någon timme, och det mätte även officiellt över metern på sina ställen. 10 människor omkom, och 30 000 behövde evakueras.

No comments:

Post a comment