Analytics

2012-07-05

Med supersnabbtåg till Shanghai (och sedan från Chuzhou till Beijing)


Vi tog supersnabbtåget från Beijing till Shanghai. Det flög fram i 310 km i timmen, vilket är att jämföra med X2000 som har en maxfart på 174 km i timmen. Jag stod vid tillfälle på en perrong när ett sådant supersnabbtåg åkte förbi, och det var riktigt imponerande! Låt säga att de sådär är 2,5 gånger längre än X2000, och sedan verkligen flyger fram.

Järnvägen är mycket rakare, så man blev inte heller illamående vilket i vart fall jag ofta blir på X2000.

Inredningen är inte lika bekväm och jag saknade egen lampa. Dock har de kommit på den finurliga detaljen att sätena är vändbara, så efter att tåget nått ändstation, så snurrar de bara runt sätena och vips så slipper man åka baklänges. Det är verkligen något för SJ att ta efter!

När det gällde att hålla tåget i topptrim får man ge dem ett plus (alternativt ett bevis på den låga kostnaden för arbetskraft). vid ändstationerna kom en enhet och putsade alla fönster och alla sidor så tåget skulle skina igen. Under resans gång kom en dam och rengjorde golvet lite titt som tätt.

Låt dig inte luras av det tomma tågsättet på sista fotot. När alla väl tagit plats var det fullsatt. De har inte någon konduktör som tittar till biljetter, utan istället kommer man inte från sationssalen till plattformen (samt ifrån på slutdestinationen) om man inte drar sin biljett genom en maskin.

No comments:

Post a comment