Analytics

2011-03-30

Ledarskap

Jag fick en fråga om vad jag anser som ledarskapsförebild. Vad svarar man snabbt på den? Person, egenskap, anekdot osv? Hur anger man t ex en person utan att det finns otaliga tolkningar av det? En tanke som lite senare fick mig att skratta till en hel del. Låt mig elaborera genom tanken att ha svarat följande:

Churchill: Hur skulle folk reagerat? Jag tror det är rätt okontroversiellt att påstå att de flesta skulle reagera positivt. En man som ledde sitt land genom en av dess största perioder av nöd. Hur odödliga har inte flera av hans tal blivit? Never was so much owed by so many to so few. En man som kompromisslöst fortsatte kampen och vägrade ge upp tanken om segern även när Berlin... eh Storbrittanien var omringad av fienden, och samlade i sitt ledarskap världen mot Hitler. Kan man gå fel om man skulle säga att Churchill är en ledarskapsförebild? Tja, han var envis till idiotins rand. Han la sig i detaljstyrning med stundom förödande konsekvenser å den måtta som bara hans Moriarty kunde matcha. Han drog igång offensiver under de två världskrigen vars omdömen breder över spektrat misslyckade till katastrof. Han kunde anses vara illojal, men också duktig på att skriva upp sig själv som författare till sin egen historia. Hade inte hans generaler ljugit för honom hade möjligtvis miljoner fler dött under andra världskriget då Churchill ville börja bomba med gas. Kontentan? Även denna positiva ikon kan tolkas oerhört negativt om man väljer att belysa vissa ledarskapsförmågor istället för andra.

Så nästa ledare: Stalin. Denne maktfullkomlige man som lät mörda hundratusentals medborgare i utrensningar som bara tjänade åt att säkra hans makt. Denne person som var rasistisk nog att fylla vakanta SD mandat. Samt i det stora hela apatisk. Ja, de negativa sidorna kan redan de flesta utan att jag blir långrandig. Att framhäva honom som en man med lysande ledarförmågor borde väl inte ge mycket utöver att få se en högst överraskad blick samt möjligtvis få en dusch när drickan som dracks i förvåning sprutas över en. Jo, man skulle kunna säga att han stred för jämlikhet i att han hanterade alla lika, egna barn som motståndare. Viktigare var att utan hans hårda, men även vid behov föränderliga ledarskap, hade med all sannolikhet Nazityskland vunnit kriget*. Hade han varit en ledare av majoriteten av krigets andra länders mått, hade han kapitulerat när fienden tagit så stor del och inte enbart hotar med att offra civilbefolkningen. Han tog initiativ till något så revolutionerande som att direkt efter invasionen flytta all industri bortom Uralbergen, vilket få troligtvis varken tänkt på och än mindre haft auktoritet nog att genomdriva - ponera Reinfeldt domdera att all industri söder om Östersund ska flytta till Norrland... Stalin lyckades i självrannsakan inse att den detaljstyrning han i början av kriget sysslade med var högst destruktiv, och lät sedan sina officerare styra kriget - till betydligt större framgång. Så denna, troligtvis lika okontroversiell som i ovan exempel, oomtyckta landsledare skulle jag våga mig på att med tillägg för tidigare delar av hans liv, definiera som relativt exemplarisk i situationsanpassad ledarskap. Jag önskar nästan att jag svarat så bara för att få se minen!


Summa summarum: Hur menas något som sägs? Hur uppfattas något som sägs? Alla stilar har sina plus och minus. Alla stilar har tillfällen då de är lämpliga och icke lämpliga. Även de mest osympatiska ledarstilar har ibland sin roll liksom de mest sympatiska inte alltid räcker till. Är jag för filosofiskt lagd som inte kan ge ett kort och kursivt svar utan kräver sådana här utläggningar? Troligtvis :)


* För er som ser för mycket film alternativt väljer att bara läsa selektiva böcker från landet i väst och utan denna tillskrivning kommer att gnälla på mitt ordval, kommer här en snabb summering: Med Sovjet ute ur bilden hade ett Normandie aldrig haft en chans ens i vadslagningslokalerna. Tyskarna hade ~200 divisioner + allierade på östfronten mot ~60 på alla resterade ockuperade områden. USA räknade med att logistiskt ha sin topp på runt ~90 divisioner. Lägg till Samväldet och övriga krigförande länder och antalet når likväl inte mer än runt hälften. Östfronten fick 80% av tyskarnas resurser. Lösgör allt detta samt lägg till erövrat från öst så inser man det orimliga i ett invasionsförsök både materiellt och politiskt. Ett luftkrig över Europa som skulle bli mer och mer kostsamt och dö ut samt möjliga strider i Afrika och Indien innan båda parter tröttnat på vad de inte ser som huvudsyfte, och vi hade haft en fred. Innan jag hör Leand-lease, så ber jag dig ta en ordentlig funderare på när den satte igång på allvar. Den kortade kriget, men var inte avgörande för dess utgång. Den ironiska tragikomedin är faktumet att Europa troligtvis hade varit styrt av nazisterna om vi inte haft Stalin. Att Stalin inte frestades att bryta ingångna avtal om var efterkrigets gränser skulle dras - det är vad Normandie var så viktigt för, och av den orsaken vi ska vara tacksamma.

No comments:

Post a comment