Analytics

2010-11-22

Under The Hawthorn Tree


Idag såg jag en kinesisk film som kom ut i år, Under The Hawthorn Tree (山楂树之恋) *. Det är en film som inte bara var bra och sorglig, utan även nyttig som uppvaknande för de västerlänningar som fortfarande tror att kineser inte får eller vågar prata politik.

Det är en sann historia om en flicka som i slutet av 70-talet tillhör en "politisk osäker" familj där fadern blivit ivägskickad, och hon kämpar för att komma in i samhället på samma nivå som andra födda i "politiskt korrekta" familjer får, och under tiden träffar hon en kille. Hur annorlunda man agerade och vad man vågade är spännande och rörande. Ett av propagandan utvalt hagtornsträd blir en symbol för en kärlek som fick bli platonsk än till denna dag; I can't wait 13 months for you. I can't wait till I'm 25. But I can wait for you my entire life... Läste att mest rörda såklart var personer som levde när det begav sig, och tyckte det var en mycket bra skildring och att språket som talas är helt i fas med hur man då talade. Fast oavsett om de hade upplevt det eller inte, så hade både män som kvinnor fällt tårar - så även jag. 

* Då kinesiska filmer så gott som aldrig går att få på laglig väg i Europa p.g.a. olika regioner som filmindustrin satt upp som hindrar uppspelning av köpa dvd och blu-ray i "fel" länders spelare, har jag inget dåligt samvete att här länka till där filmen går att få fås.

No comments:

Post a comment