Analytics

2010-08-09

Mahjong


Jag har alltid haft ett nostalgisk minne om hur jag, Martin och Kalle brukade spela mahjong i deras sommarstuga när vi var små. Spelet var så vackert och fascinerade mig till den grad att jag fortfarande får synen inför min blick då och då. Men det var alltid för dyrt för mig att köpa själv när jag var liten (onda onda moder! hehe).

Nu däremot kom jag åter att tänka på det, och med folk som kan mandarin fanns också möjligheterna att få riktigt vackra utgåvor till bra pris, istället för våra västerländska i plast. Så nu har jag beställt ett i bambu och ben, med låda som på bilden. Gick på runt 1 000 kronor med frakt, men det är mer eller mindre vad ett mahjong i Sverige kostar om man inte köper det absolut billigaste. Bambu och ben (oftast av ko) är vad man traditionellt använde för brickorna, så skoj att ha i det istället för plast. Sedan finns det vissa annorlunda, fick översatt ett reportage där brickorna var gjorda av människoben. Det var en som spelade så mycket och fick sådana skulder att han som vann mot honom som sista insats från honom fick hans liv, och gjorde en uppsättning av hans lårben för att avskräcka andra från att spela sig så i fördärvet... Sen finns det ett fåtal från Qingdynastin (1800-talet rör det sig här om) som gjorts av bambu och elfenben - och tro mig, de kostar därefter! Jag fann några få men saknade sådär 50 000...

När jag väl får spelet vete gudarna, för att inte tala om när jag lyckats samla ihop tre andra som vill spela med mig... Men vackert är det i vart fall!

1 comment:

  1. Jag spelar gärna igen bara säg till när det börjar bli dags!

    ReplyDelete