Analytics

2010-05-02

Stora muren

(Tydligen för mycket bilder för ett inlägg, så det blir två inlägg där den ena bara är bilder)

Idag bar det av till Stora muren (Kinesiska muren som vi säger). Klockan 6 på morgonen ringde veckarklockan, men jösses vad glad jag blev för att ha börjat så tidigt när hemfärden gick av stapeln. Avståndet från Beijing är knappt den mellan Lund och Helsingborg, och den tog en timme med taxi. Dagen innan berättade han att det tagit sju timmar! Så många åkte ut dig. När hemfärden gick (taxibilen väntade så man betalar för båda riktningarna där och får hans körkort under tiden som garanti) tog det tre timmar pga alla köer, MEN köerna ut till Stora muren gick nu ända in till Beijings förorter - fyra filer hela vägen.

Muren då? Jo, inte två trappsteg är sig lika då de är handgjorda en gång i tiden, och som värst var det fyra steg som tog mig upp min egen höjd, dvs jättekliv. Helt otroligt att det var några gamlingar som klarade hela vägen till högsta punkten - fast visserligen lät de som en ångvissla... Mao ska tydligen ha sagt att den som inte klättrat muren är en klen man, och får väl vara benägen att hålla med, att klättra upp där var inte för vem som helst. Mina ben skakade så man såg det för blotta ögat när jag klättrade ned. Synd att jag inte kunde få information om hur långt man klättrat, till vilken höjd, samt antal trappsteg. På några av bilderna ser ni i vart fall att det var nära svindelkänsla ibland.

Det var så mycket folk som besökte nu i och med att de är lediga denna vecka, att de fick öppna upp en gång de har vid sidan för de som skulle ned. Trängseln var helt enkelt för stor, kolla in bild 2314 för att se folkhavet.

Bild 2339 - nu vet man att man börjar komma högt upp!

Bild 2344 - även räckena är gjorda för kortare personer än mig. En sak som jag noterat är att deras guider inte bara går med en flagga såsom jag sett oss göra i Europa, utan alla som deltar i gruppen får en keps i en speciell färg, och på så vis ser de lätt i folkhaven var deras grupp är. Riktigt smart!

Beijing 2010-05-02

No comments:

Post a comment