Analytics

2010-05-11

Nordkorea - 1

På motsatt sida av floden Yalu från Dandong ligger Sinuiju. En Nordkoreansk stad på ~350 000 invånare. Dandong å sin sida har ~700 000 (kul när ni jämför bilderna över städerna). Dandong är en vanlig kinesisk stad och tillhör inte de städer i vilka Kina testade att öppna upp ekonomin. Sinujiu däremot är Nordkoreas motsvarighet till sådana kinesiska ekonomiska experiment som Shanghai. Kineserna har ungefär samma uppfattning om deras grannland som vi har, och de säger sig vara oerhört lyckliga över att inte bo där. Nordkoreaner som flyr till Kina skickas dock hem om de blir upptäckta av kinesiska myndigheter, och straffen de får när de kommer tillbaka är inte helt oväntat inte allt för trevliga. Dessutom ser tydligen även de vanliga koreanerna ned på dem som försökt, så när väl straffet är utfört är livet likväl inte helt lätt. Kineserna är dock fascinerade av att få en glimt av landet och liksom vi, och flockas för att få en glimt.

Bilden med pariserhjulet visar hur livat det kan vara att bo i Nordkorea. För att inte svira loss för mycket är det inte allt för ofta det är igång.

Två bilder som visar sin tydliga skillnad på sidorna av floden. Ta en vild gissning vilket stad som är vilken. I rättvisans namn så kom ihåg att det bor dubbelt så många på den kinesiska sidan. Extra tydligt blev skillnaden på natten. I Kina är det mycket liv på kvällen, och även ljusspel existerar på helt annat sätt än i västvärlden. Deras skyskrapor är också ofta upplysta på oftast läckra vis (men ibland lika smaklösa som amerikanskt julpynt), medan man på Nordkoreanska sidan bara såg två tre ljus från något fönster. Närmare än såhär kommer jag nog aldrig Nordkorea. Men nog var det likväl relativt exalterande att vara en 100 meter ifrån.

Dandong, 2010-05-08/09

No comments:

Post a comment