Analytics

2010-05-01

Kina - Myter

Först vill jag säga att numret nedan tyvärr inte funkar. Dumma iFån. Ring istället +86 13940555720 om det är något. Tidsskillnaden är dock densamma ;)

Mina första äventyr i Kina har gått bra än så länge. En lustig sak är att man kan märka att vi i väst är lika utsatta för propaganda om hur det är i Kina, som vi säger att de i sin tur är utsatta för.

Visst finns här fattigdom och dåligt betalda jobb, tveklöst. Men jämfört med södra – och framför allt östra Europa verkar andelen betydligt mindre. Tveklöst så även mot USA. Låt säga att 95% i Beijing har nya bilar och klär sig som vi gör. Ska bli spännande att se hur Kina ser ut på mina andra resmål. (som tillägg skrev jag en betydligt mer statistiskt korrekt post om detta här)

Ännu har jag inte ätit eller ens sett något i närheten av vad som finns på en kinesrestaurang i Sverige. Jag gick idag och åt Pekinganka på en riktig lyxrestaurang och kan intyga att den är helt annorlunda än vad jag någonsin sett i Europa. Inte ens friterade räkor är samma. Gick till Himmelska fridens mitt emot Förbjudna och blev först orolig då de satt upp posteringar med detektorer på alla ingångar till torget. Rädd för vad man hört tänkte jag att ny ryker kameran, men de gav mig bara högst frågande blickar, så jag fick behålla kameran och ta hur mycket bilder jag ville. Inte heller är händelsen något de inte vågar prata om, vilket jag trodde.

Beijings största tempel är det av en kejsare beivrade tibetanska buddisttemplet. Där inne stod allting även på tibetanska, och buddisterna var tveklöst tibetanska. Så mycket för att de inte får utföra sin religion. När man väl läst igenom propagandan vi är utsatta för så visar det väl sig snarare vara så att tibetanarna själva inte säger så, utan att det är vem som ska ha den politiska kontrollen som är stöttefrågan. Munkarna som de 30 åren av självstyre då hela Kina var uppdelat under olika krigsherrar, eller under Bejing som under lika lång tid som Skåne styrts av Sverige. Vilken agenda har vi själva? Vår media ägs till exempel av ett fåtal, och när kineserna själva säger att det som visades av Engelska nyheterna (dvs den vi i Sverige får se, och ingen propagandastyrd av partiet) sist det var kravaller i "Tibet", inte ens hade kinesisk polis eller militär, utan att det var (vilket land i söder det nu var) som sen sades vara i Tibet. Vem vet vad som är sant?

Då kommer också nästa del, övervakning. Tänkte på det när jag såg kameror längst vägarna. Vi skulle direkt säga att de är övervakade och undra hur de kan leva med det. Fick mig lite att skratta då TV hemma nu visar något om alla de kamerorna i London och hur övervakning av oss skyddar oss. Med våra nya FRA-lagar och att alla våra mail och surfvanor ska kartläggas (men självklart inte användas...) och höra oss prata om det på exakt samma vis som kineserna talar om sin övervakning. Ja, mörkrädd kan man bli för mindre. Vanlige kinesen skulle inte kunna bry sig mindre och kan utan tvekan prata om vad han vill. Skillnaden på det och att bli dissident är när man går över vad partiet tycker är gränsen - dvs att i stora drag gå ut och officiellt motarbeta makten. Så länge man inte gör det får man säga och tycka precis som vi.

Bilden är utsikten mot Förbjudna staden sett från Himmelska fridens torg. Republiken utropades från den ingången, och det är där porträttet på Mao finns. Tittar man åt andra hållet och åt hans mausoleum finns faktiskt inget. Där ser man.

3 comments:

 1. Det låter som du har det riktigt spännande. Min kommentar kommer nu längst ner i din lista med inlägg men jag har läst uppifrån :)
  Vad bra att du får öva på att äta med pinnar...så kan vi BARA göra det när du kommer hem :D

  Vad spännande att läsa och se bilder. Älskar kösystemet och röksvamparna!! Du får prova den lilla taxin... om du komer in i den ;)
  Vi hade faktiskt en diskution i klassen häromdagen om övervakning i Kina och om att regeringen blockat sidor som Facebook. En tjej i klassen som är kines (iska?) berättade att folk självklart var emot blockningen men att folk aktade sig för att göra politiska uttalanden i offentlig miljö och per telefon då det visst existerade övervakning. Tror dock, som du säger (läs: skriver) inte att övervakningen i Europa är så mycket mindre bara att politiska uttalanden inte anses lika kontroversiellt och "farligt" för regeringen här som det gör där. Det var en väldigt spännande diskussion i klassen!! Jämförde med alla möljiga länder som Mexico, Libanon, Frankrike, Thailand, Brasilien och Bali...o Sverige så klart! Ibland är det en grym skola jag går på.

  Låter som du har det riktigt bra. Ta formulan med dig hem på on-demand riskokaren ...vi kan bli rika!!! :P
  Ta hand om dig.
  Massor av kramar från Schweiziska alperna

  ReplyDelete
 2. Hej Jens
  Kul att se hur du har det i Kina. Stefan hälsar att om du hittar kul och billiga elektroniksaker - HÖR AV DIG! (Du känner ju Stefan).
  Jag önskar mest att du ska se mycket och uppleva massor.
  Vi kommer att följa din sida. Och vi ser fram emot bilder på tjejen.
  Helena

  ReplyDelete
 3. Jens Kullenius21 May, 2010 23:36

  Min erfarenhet är att de jag pratade med inte hade minsta ångest över att tala politik över varken telefon, mail eller skype. Inte heller var de oroliga att tala öppet ute på stan, eller ens på Himmelska Fridens torg. Så visst kan folk känna oro, fast det tyder på att det inte är befogad oro om de frispråkiga inte drabbas. Efter tre veckor där har jag fått känslan av att du får säga och göra precis vad du vill så länge det är på "normal" nivå. Det är de stora och officiella uttalandena som censureras och bekämpas. Tyck vad du vill om partiet, men stöd dem. Men som sagt, det är inte efter mer än tre veckor som jag fått det intrycket. Dock genom att leva med kineser och inte med någon typ av charter.

  Lustigt är att censuren på nätet tycktes bekräfta det känslan. Nyhetssidor var inga problem att komma åt, och alla typer av västerländska kanaler kunde nås. Det som inte kunde nås var "gräsrötternas nyhetskanaler" såsom t ex blogspot. Fast just dem har ju även västs media och politiker ibland uttalat sig om att vilja stänga ned, men så är det samma typer av människor som söker sig till samma typer av ställningar oavsett samhällssystem ;)

  ReplyDelete