Analytics

2010-05-01

Kina - Myter

Först vill jag säga att numret nedan tyvärr inte funkar. Dumma iFån. Ring istället +86 13940555720 om det är något. Tidsskillnaden är dock densamma ;)

Mina första äventyr i Kina har gått bra än så länge. En lustig sak är att man kan märka att vi i väst är lika utsatta för propaganda om hur det är i Kina, som vi säger att de i sin tur är utsatta för.

Visst finns här fattigdom och dåligt betalda jobb, tveklöst. Men jämfört med södra – och framför allt östra Europa verkar andelen betydligt mindre. Tveklöst så även mot USA. Låt säga att 95% i Beijing har nya bilar och klär sig som vi gör. Ska bli spännande att se hur Kina ser ut på mina andra resmål. (som tillägg skrev jag en betydligt mer statistiskt korrekt post om detta här)

Ännu har jag inte ätit eller ens sett något i närheten av vad som finns på en kinesrestaurang i Sverige. Jag gick idag och åt Pekinganka på en riktig lyxrestaurang och kan intyga att den är helt annorlunda än vad jag någonsin sett i Europa. Inte ens friterade räkor är samma. Gick till Himmelska fridens mitt emot Förbjudna och blev först orolig då de satt upp posteringar med detektorer på alla ingångar till torget. Rädd för vad man hört tänkte jag att ny ryker kameran, men de gav mig bara högst frågande blickar, så jag fick behålla kameran och ta hur mycket bilder jag ville. Inte heller är händelsen något de inte vågar prata om, vilket jag trodde.

Beijings största tempel är det av en kejsare beivrade tibetanska buddisttemplet. Där inne stod allting även på tibetanska, och buddisterna var tveklöst tibetanska. Så mycket för att de inte får utföra sin religion. När man väl läst igenom propagandan vi är utsatta för så visar det väl sig snarare vara så att tibetanarna själva inte säger så, utan att det är vem som ska ha den politiska kontrollen som är stöttefrågan. Munkarna som de 30 åren av självstyre då hela Kina var uppdelat under olika krigsherrar, eller under Bejing som under lika lång tid som Skåne styrts av Sverige. Vilken agenda har vi själva? Vår media ägs till exempel av ett fåtal, och när kineserna själva säger att det som visades av Engelska nyheterna (dvs den vi i Sverige får se, och ingen propagandastyrd av partiet) sist det var kravaller i "Tibet", inte ens hade kinesisk polis eller militär, utan att det var (vilket land i söder det nu var) som sen sades vara i Tibet. Vem vet vad som är sant?

Då kommer också nästa del, övervakning. Tänkte på det när jag såg kameror längst vägarna. Vi skulle direkt säga att de är övervakade och undra hur de kan leva med det. Fick mig lite att skratta då TV hemma nu visar något om alla de kamerorna i London och hur övervakning av oss skyddar oss. Med våra nya FRA-lagar och att alla våra mail och surfvanor ska kartläggas (men självklart inte användas...) och höra oss prata om det på exakt samma vis som kineserna talar om sin övervakning. Ja, mörkrädd kan man bli för mindre. Vanlige kinesen skulle inte kunna bry sig mindre och kan utan tvekan prata om vad han vill. Skillnaden på det och att bli dissident är när man går över vad partiet tycker är gränsen - dvs att i stora drag gå ut och officiellt motarbeta makten. Så länge man inte gör det får man säga och tycka precis som vi.

Bilden är utsikten mot Förbjudna staden sett från Himmelska fridens torg. Republiken utropades från den ingången, och det är där porträttet på Mao finns. Tittar man åt andra hållet och åt hans mausoleum finns faktiskt inget. Där ser man.