Analytics

2010-05-06

Förare

Säkerhetstänket är på samma nivå som vi var på 70-talet. Inga bälten, barn som står upp i bilen och sötast än är en liten pudel som stod på nackstödet och lutade sig ut genom soltaket så huvudet stack ut och öronen och tungan hängde spikrakt bakåt i vinden.

Vägarna har liksom i USA max- och minimihastigheter, men de har lagt till ytterligare en smart detalj som vi saknar. Istället för att en väg har en hastighet, så har olika filer olika max- och minihastigheter. Vid tre filer brukar de vänsterifrån ha 120 – 90, 100 – 80, 100 – 60.

De är mycket vänligare än oss med att släppa fram varandra, och filbytena är flitiga. Dock har de samma omvärldskänsla som fransmännen när det gäller att inte ställa sig i vägen... En buss kan lätt ställa sig och släppa av alla ombord för den inte hittar en parkering – samtidigt som den under hela fadäsen blockerar fyra filer – och ingen ens skyndar sig av. Samtidigt tutar de inte vidare mycket – förrän jag kom till Guilin, där tar de igen det med råge! Kör man om så tutar man. Fråga mig inte varför. Ett djäkla tutande blir det där i vart fall.

2010-05-03

No comments:

Post a comment