Analytics

2010-05-02

Blandat

Så, alla presenter köpte. Har hittat en massa skoj saker, och enbart Melinda hade önskat sig något specifikt, så hon har tur. För först skaffade jag vad hon önskade och sen fann jag något skoj.

För att svara på lite frågor så är det inte lönt att kolla efter elektronik här. Det kostar samma som i Sverige. Vill man ha piratkopior går det däremot säkerligen att få rejält billigare, fast inte i några centrala delar. Så skattjakt blir det inte åt er ;)

Om oro för vad man säger är möjligen att det skiljer sig åt. En av frågorna är ju hur jag lyckas finna lokalt och ta mig runt, och det beror på att jag skaffat mig lokalguider överallt förutom i Guilin (nästa resmål). Det går lätt att finna då de vill ha kontakt med engelsktalande och motsvarar väl ungefär barndomens brevvänner. Jag kan säga att ingen av dem jag pratat med har varit det minsta orolig över att prata vad som både i mail, skype och över telefon. Inte heller att prata revolten ståendes på Himmelska fridens med poliser relativt nära. Så nej, om ingen av dem råkat illa ut så är det nog mest obefogad oro hon på din skola känner. Kulturrevolutionen var ju ett riktigt angiverisystem som sattes igång av Mao för att han skulle återfå makten, och först efter hans död sattes det stopp för det - ungefär på samma vis som mot Himmelska, och det var studenter som höll i det vid båda tillfällena. Efter kulturrevolutionen brände man alla insamlade uppgifter och ställde de ansvariga till rätta - förutom Mao som ju dött, och hans minne höll man utanför när det begav sig även om de nu talar öppet om att det var anstiftat av honom. För att knyta ann lite till oss själva och den övervakning som nu införts kan det vara spännande (och skrämmande) att tänka på ACTA som är nästa del i vår övervakning. Det är ett än så länge hemligt avtal mellan USA, EU och Australien (tror jag det är) som sätter nya riktlinjer för övervakning och censur. T ex så ska inte bara regeringarna kunna bestämma, utan även komerciella krafter ska få blockera åtkomst för medborgare. EU tvingades till slut för sådär två veckor sedan publicera ACTA i sitt nuvarande utkast, men kom då i censurerad version som knappt var förståbar pga det. Hur långt efter ligger vi? Skrämmande minst sagt.

Maten? Jo, jag tror att tapas är det bästa sättet att beskriva det hela. Man får inte in en tallrik med allt upplagt, utan man får många smårätter och äter direkt med sina pinnar från de olika tallrikarna. Har med lite bilder, första tre är från en rätt, bestående av kikärtor (eller vad de heter hehe. Ser ni hur vackra fjärrilar de gjorde av moroten?), friterade räkor (en annan typ av frittyr som var mycket bättre och en liten skål med torrkrydda att doppa i, samt en biff i vitlök (sjukt saftig och god!). Mat nr två var nudlar med grönsaker samt en tallrik med någon sås som man tog bitar av och åt för sig, samt torra men hårdare än hemma av "rispuffar" som doppades i vitlöksspat. Alla matbilder togs med tanke på Tuffe - annars visste jag att jag skulle få smisk!

Jag såg förresten en liten anka som landade i "Beijings hav", jag försökte ropa åt den att ta sig till ankdammen hemma istället, för här kunde den hamna på en tallrik.

Jag har lite fågelvideor till dig Gittan när jag kommer hem. För stora för att posta här. Ena låter som rena jetflygplanen som flyger fram. Någonting med deras ben som gör att de låter så när de flyger. Urläckert.

No comments:

Post a comment