Analytics

2010-05-01

Beijing - Blandat, 29 - 30 april

Lite blandade reflektioner:
Motorcyklar och mopeder går inte på bensin här, utan är eldrivna. Sen finns det cykeltaxi och en halvtyp av elmoped med sittlåda-taxi som är ursöta.

Väldigt modernt och oerhört rent. Staden ser ut som om man tänker sig New York, men drar ut på tätheten av skyskraporna och slänger in en massa träd, parker och bredare gator emellan. Vid sidan av gatan finns en ungefär 1-2 filer bred cykelväg som är skild både mot trafiken och fotgängarna. Även i de absolut sämsta områdena är gatorna kliniskt rena från skräp.

Det är lustigt med de här militära polisen (eller vad det är), grönklädda vakter som står ganska överallt vid maktens centrum Stolpraka i ryggen och rör sig enbart genom att marchera. Påminner lite om engelska högvakten i sitt uppförande, om än utan järndiciplinen i att inte röra en muskel. Dock är de hjälpsamma och svarar med leende på frågor. Ganska kul att se dem bredvid vanliga polisen, som liksom svensk polis står lite hängigt och tittar, medan dessa poliser från militären verkligen är som upphållna av ståltråd. Fast även om det bara är väldigt långa kinseser (märker man) som får jobb där, så är de likväl tunna som tråd i svenska ögon, vilket gör att jag mest tycker att de ser söta ut och inte alls vidare tuffa.

Både stolar och toaletter är gjorda i "kineshöjd", dvs även lilla jag sitter med benen uppe vid öronen. Toaletten på hotellet har inbyggd bidé, vilket är första gången jag provat. Ganska kul att den har "torkare" också. Mindre mysigt är att toalettsitsen är uppvärmd, och då menar jag inte ljummen, utan verkligen varm. Sätter man sig bränner det nästan till. Publika toaletter har ett inslag som jag tyvärr inte lyckats ta en bild av. På dörrarna finns två olika bilder. Den ena med en person sittandes i tomma luften, och den andra med en person sittandes på en toalettstol. Bakom dörrarna finns antingen ett hål i marken, eller en toalettstol. Många asiater tycker ju vi är ohyggieniska som delar rövbaciller genom att sitta tillsammans på en toalettstol.

Förbjudna staden. Tajmade dåligt tydligen med besöket till Förbjudna, EU:s Barroso kom just på besök så de stängde av huvuddelarna. Dock inte farligare än att det var under en timmes tid, och måste säga att jag helt förbluffat kan säga att området är helt otroligt stort, så det fanns att göra oavsett. Då Barroso var där fick jag senare se något som fick mig att skratta. Tänk SWAT exakt som ni sett dem i alla filmer. Fast här kom de inte i en stor vräkig buss, utan fullastade med skyddsväst, automatkarbin och alles - på en liten motorcykel vardera genom Pekingoperans park.

Jag köpte två tavlor som jag ska ha där hemma. Det var en man som målade med sitt finger, och sen målade ut det hela med handen. Väldigt duktig var han.

På vissa regeringsbyggnader har de öst upp flaggor. Fast jag måste erkänna att det blir mer effektfullt än här. Istället för att ha Kinas flagga i miljontal, så som vi i västländerna gör med våra, så har de ett fåtal av nationalflaggan, och sedan fyllt med röda emellan. Blir mycket renare effekt av det. Samt att jag kan svära på att jag sett världens enda Grand Hotell med röda faner! Bilden är parlamentsbyggnaden.

Jag har sett den längsta förbudsskyllt någonsin. Titta på fotot från parken vid Operan.

Du skulle varit lycklig syrran, bara äta med pinnar!

No comments:

Post a comment