Analytics

2010-05-17

9/18 museumet - ordval

Eftersom vi, eller i vart fall jag, så ofta fått höra hur utsatta Kina är för propaganda och nationalism tänkte jag bifoga lite bilder på hur informationstavlorna var skrivna på 9/18 museumet.

Vad jag visste innan jag kom hit var att Kina utvecklade ett gigantiskt motstånd mot Japanerna, och mot mitten till slutet av kriget fick japanerna problem med sitt underhåll då de bara höll städerna och inte landsbygden dem emellan. I vart fall mot slutet av kriget var det i störst del kommunister som organiserade motståndet vilket var en orsak till varför hela Nationalistkina föll som ett korthus efter kriget.

I det av nazisterna ockuperade Europa slogs alla påtänkliga motståndsgrupper. Men i de flesta, såsom Frankrike, var kommunisterna den i särklass största motståndsgruppen. Den informationen finns i våra historieböcker i väst, även om man ofta får läsa både djupt och länge för att hitta den. Hur skulle det då se ut i ett land där de som tog makten också var de som höll huvuddelen av motståndsgruppen? Ett land som jag dessutom hört en sådan massa om hur de formulerar sig.

No comments:

Post a comment