Analytics

2010-05-17

9-18 museumet

I början av 1900 förde Japan en högst expansiv politik i sin omgivning som började med Rysk-japanska kriget och avslutades med Andra världskriget.

I Shenyang finns 09/13 museumet för att komma ihåg den japanska ockupationen av delar av Kina som påbörjades 1931-09-13 och varade till 1945-09-02. "Kriget" började med att Japanerna sprängde en bro tillhörande en japanskt järnvägssträcka och skylde på terrorister (vad som senare skulle upprepas vid Marco-polo incidenten för fullskaligt krig - samt så gott som alla moderna krig startas då anfallaren själva utsätter sig för något för att få en casus bellum). Shenyang var den första staden som anfölls, och världen protesterade varpå Japan lämnade Nationernas Förbund (ungefär motsvarande dagens FN). Mussolinis Italien skulle senare föra samma visa vid protester inför deras invasion av Abessinien (dagens Etiopien).

Japan försökte sedan skaffa legitimitet åt det hela med att man återställt ordning och att man tillsatte Kinas siste kejsare som en underställd monark i ett självständigt rike. Ja, ett spel för gallerierna ungefär som dagens Irak där USA har veto mot alla beslut som Irak kan tänkas fatta. En gigantiskt stor skillnad är dock att Japanerna hade en rassyn som inte var helt främmande den härskarideologi som de för oss mer välkända nazisterna hade, och både koreaner och kineser hanterades fruktansvärt. Inte bara som rent nöje i att framför allt koreanskor skickades som bordellhoror åt soldaterna, att man hittade på skojfriska tidsfördriv såsom bajonettövning mot bunden civilist, halshuggning för att få en unik chans att testa svärdet som alla officerar hade, att ersätta dragdjur med människor för att ta över djuren till Japan istället, att liksom nazisterna utföra allsköns tester på människor för att se effekterna, framför allt av den ökända enhet 731. I en mindre avdelning till museumet hörde en del som pratade just om vad nazisterna gjorde. En stor skillnad finns dock, tyskarna gjorde upp med sin historia, medan det förekommer att japanska högerregeringar går och lägger blommor på dem som utförde dessa dåd. Något som väcker starka protester från både Kina och Korea varje gång det händer. Tänk motsvarande om Tysklands förbundskansler skulle lägga blommor vid Himmlers grav och prata om vilken stor människa han var...

Men museumet har också en slutkläm, även om onda saker har begåtts, så kan inget idag göra det ogjort, och man måste istället se framåt och försöka vara så vänskapliga mot varandra som man kan.

Shenyang 2010-05-12

No comments:

Post a comment