Analytics

2010-03-09

Resplan till Kina maj 2010

Så för att visa lite hur jag tänkte resa i Mittens rike kommer här en detaljerad liten skrift.

Först ska jag flyga från Köpenhamn till Beijing där jag tack vara en resvild förälder kan utnyttja poäng att bo på ett femstjärnigt hotell mitt i hörnan till Förbjudna staden, gissa om jag kommer att känna mig bortskämd. Naturligtvis har jag bett om att få utsikt mot Förbjudna staden! Här blir det även besök vid Långa muren, lite förvånad blev jag allt av att den vanligaste sträckningen att besöka är just den vid Beijing.


Sen flyger jag ner till Guilin som ska vara ett av Kinas vackraste ställen. Det är t ex där "Crouching Tiger Hidden Dragon" spelades in. Det är en enormt vacker terräng, (ytterligare en bild) och grottor som ska vara något helt i särklass.

Därefter bär det av till Shenyang som höll sommarpalatset åt kejsaren och är den största utanför Beijing. Det är dessutom här kejsarna begravdes. Jag tänker ta tåget en dag till Dandong och titta över på den Nordkoreanska gränsen, vilket skulle vara så overkligt även om det inte finns mycket att se... ska bara vara lite industrier som syns på andra sidan floden. Men det är likväl lite industrier i vad som nog är världens mest svårbesökta (svårförstådda?) land. Den trasiga bron på bilden har sparats som ett monument över "War to Resist US Aggression and Aid Korea" som Koreakriget heter i Kina. Med tanke på McArthurs tankar om kriget (generalen som ledde USA:s trupper) är namnet kanske inte lika propagandistiskt som man först kan tänka (ur Kinas perspektiv vill säga). Kinesiska muren har sin mest östra sträckning i Dandong.

Det som jag känner är synd att jag inte har tid att besöka är Xi'an, vilket är en gammal kejsarstad och har en helt otrolig ringmur som går runt hela "gamla sta'n", och är fyllt av gamla tempel. Samt terrakottaarmén, men något måste ju sparas till nästa resa :)

No comments:

Post a comment